Nova klasifikacija zanimanja

Bez autora
Feb 27 2012

Nova klasifikacija zanimanja je u izradi i očekuje se da bude završena do kraja godine. Na spisku će se naći nova zanimanja poput veb dizajnera ili savetnika za odnose s javnošću, dok će neka, bar na papiru nestati, odnosno, biće preimenovana. U istoriju odlaze daktilografi, organizatori mašinskog i veterinarskog poslovanja, pomoćnici istraživača u fizici i hemiji. Kada je reč o zanatlijama, bar na papiru neće više postojati jorgandžije, korpari, sodadžije, bojadžije tekstila, kolari, a možda i čipkari, sarači, bombondžije. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da će se naći rešenje da se ljudima koji imaju kvalifikacije stečene u drugačijem obrazovnom sistemu dodeli drugačiji naziv zanimanja. Vodiće se računa da stari profil zanimanja odgovara nekom standardu u novoj klasifikaciji. Ako je neko poslužilac uređaja u hemijskoj industriji, on će verovatno u novoj klasifikaciji biti operater na tim postrojenjima u oblasti hemijske industrije.

Nova klasifikacija zanimanjaU izradi novi sistem klasifikacija zanimanja u skladu sa međunarodnim okvirom. Na spisku će se naći neka nova zanimanja, dok će stara biti preimenovana. U istoriju odlaze daktilografi, organizatori mašinskog poslovanja, jorgandžije, korpari, bojadžije.

Nova klasifikacija zanimanja je u izradi i očekuje se da bude završena do kraja godine. Na spisku će se naći nova zanimanja poput veb dizajnera ili savetnika za odnose s javnošću, dok će neka, bar na papiru nestati, odnosno, biće preimenovana.

U istoriju odlaze daktilografi, organizatori mašinskog i veterinarskog poslovanja, pomoćnici istraživača u fizici i hemiji.

Kada je reč o zanatlijama, bar na papiru neće više postojati jorgandžije, korpari, sodadžije, bojadžije tekstila, kolari, a možda i čipkari, sarači, bombondžije.

Prema rečima jorgandžije Predraga Jankovića njegovo zanimanje ne donosi mnogo posla i ne može da primi nekoga koga će obučavati za taj poziv, jer za 2,3 meseca proda oko 4,5 jorgana.  Kako objašnjava on je jedini u Srbiji sa registrovanom radnjom za izradu i preradu jorgana.

Iako se u Srbiji u više od 100 zanatskih radnji prave bombone, profila bombondžije, kako sami kažu, u školskom programu nema već trideset godina.

Bombondžija Živorad Bosiljčić kaže da se danas o tom zanimanju može učiti jedino na Poljoprivrednom fakuletetu gde postoji odsek za prehrambenu proizvodnju i ističe da će mu biti veoma žao ako izraz bombondžija nestane.

"Napisaćemo peticiju da ostave taj naziv, jer on označava jedan poseban vid zanata, baš zato što nas nema mnogo, objašnjava Bosiljčić.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da će se naći rešenje da se ljudima koji imaju kvalifikacije stečene u drugačijem obrazovnom sistemu dodeli drugačiji naziv zanimanja.

Kako objašnjava Dragan Đukić iz Nacionalne službe za zapošljavanje vodiće se računa da stari profil zanimanja odgovara nekom standardu u novoj klasifikaciji.

"Ako je neko poslužilac uređaja u hemijskoj industriji, on će verovatno u novoj klasifikaciji biti operater na tim postrojenjima u oblasti hemijske industrije", ističe Đukić.

Nacrt novog sistema klasifikacije zanimanja, koji će biti u skladu sa najnovijim međunarodnim okvirom imaće oko 2.000 zanimanja, a do sada je opisano oko 650.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik